الکامپ وب

مرکز خدمات و آموزش الکترونیک و سخت افزار کامپیوتر تحت وب

الکامپ وب

مرکز خدمات و آموزش الکترونیک و سخت افزار کامپیوتر تحت وب

۴ مطلب در آبان ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

برای شناخت مدارات سری و موازی در الکترونیک اگر در یک مدار الکتریکی دو یا چند مصرف‌کننده به‌گونه‌ای به هم‌بسته شوند که جریان عبوری از هر یک از آن‌ها یکسان باشد، می‌گوییم مصرف‌کننده‌ها باهم سری بسته‌شده‌اند. مصرف‌کننده‌ها می‌توانند مقاومت‌های مساوی یا غیرمساوی نیز باشند. دو عدد لامپ با یکدیگر به‌صورت سری بسته‌شده‌اند.

شناخت مدارات سری و موازی در الکترونیک

در یک مدار سری، مقاومت‌ها (مصرف‌کننده‌ها) طوری به هم متصل می‌شوند که انتهای مقاومت اول به ابتدای مقاومت دوم و انتهای مقاومت دوم به ابتدای مقاومت سوم وصل می‌شود و به همین ترتیب تا آخرین مقاومت ادامه می‌یابد، در مدار سری فقط یک مسیر برای عبور جریان الکتریکی وجود دارد، مقاومت کل در مدار سری برابر با مجموع مقاومت‌های مدار است، همیشه می‌توانیم مقاومت معادل RT را جایگزین کلیه‌ی مقاومت‌های سری موجود در مدار نماییم.
نکتههرگاه چند مقاومت مساوی به‌صورت سری به یکدیگر اتصال یابند، مقدار مقاومت معادل از حاصل‌ضرب تعداد مقاومت‌ها در مقدار یک مقاومت به دست می‌آید.

تعریف مدار موازی

اگر در یک مدار الکتریکی، دو یا چند مصرف‌کننده طوری به هم متصل شوند که ولتاژ دو سر آن‌ها باهم برابر باشد، می‌گوییم مصرف‌کننده‌ها باهم به‌صورت موازی بسته‌شده‌اند. شکل زیر سه عدد مقاومت را که به‌صورت موازی بسته‌شده‌اند نشان می‌دهد.

در نقشه‌ی فنی به‌جای هر قطعه، از علامت قراردادی یا نماد آن نقشه‌ی فنی مانند شکل زیر:

برای محاسبه مقاومت معادل در مدار موازی نشان داده که در زیر آمده است  از رابطه ی RT استفاده می کنیم.

نکته: اگرn مقاومت مساوی با یکدیگر به صورت موازی بسته شده باشند، برای به دست آوردن مقاومت معادل RTمقدار یک مقاومت را به n تقسیم می کنیم.

شناخت مدارات سری و موازی در الکترونیک

فرض کنید دو عدد لامپ ۶ ولتی یک وات و یک عدد لامپ ۱۲ ولتی یک واتی داریم، می‌خواهیم هر سه لامپ را با یک منبع تغذیه روشن کنیم. حالات زیر اتفاق می‌افتد: هر سه لامپ را به‌صورت موازی ببندیم و به منبع ۶ ولت وصل کنیم. در این صورت لامپ‌های ۶ ولتی نور طبیعی دارند ولی لامپ ۱۲ ولت، نور طبیعی ندارد زیرا ولتاژ تغذیه‌ی آن کم‌تر از ۱۲ ولت است.

هر سه لامپ را به‌صورت موازی ببندیم و به منبع ۱۲ ولت وصل کنیم. در این صورت لامپ ۱۲ ولتی دارای نور طبیعی است، ولی لامپ‌های ۶ ولتی هر دو می‌سوزند. زیرابه دو سر آن‌ها ولتاژ ۱۲ ولت، بیش‌تر از ولتاژ تغذیه وصل شده است،

دو لامپ ۶ ولتی یک وات را با یکدیگر سری می‌کنیم و به ولتاژ ۱۲ ولت اتصال می‌دهیم. در این صورت به هر لامپ ۶ ولتی، ولتاژی برابر با ۶ ولت می‌رسد و لامپ‌ها با نور طبیعی خودکار می‌کنند. لامپ ۱۲ ولتی را نیز در این مدار، لامپ ۱۲ ولت نیز با نور طبیعی خودکار خواهد کرد.

به مدار الکتریکی مدار سری موازی می‌گویند. درمدارهای سری- موازی تعدادی از عناصر با یکدیگر سری و تعدادی دیگر باهم موازی یا با مجموعه‌های سری عناصر، موازی می‌شوند. مقاومت‌های R3، R 2 با یکدیگر موازی هستند و مجموعه‌ی این مدارها با ۱R به‌صورت سری بسته‌شده است.

در تحلیل مدارهای سری-موازی، معمولاً باید مدار را به‌صورت سری یا موازی درآورد تا تحلیل و بررسی ما آسان شود در مدارهای ترکیبی سری-موازی باید اضافه کنم که قسمت‌هایی از مدار که به‌صورت سری بسته‌شده‌اند تمام ویژگی‌های مدار سری رادارند و قسمت‌هایی از مدار که به‌صورت موازی است، تمام خواص مدار موازی را دارد.

  • علی ائلدار جعفریان
  • ۰
  • ۰

وسایل و ابزارهای آزمایشگاهی در الکترونیک یکی از مهم‌ترین بخش یادگیری و کار با علم الکترونیک محسوب می‌شود بدین خاطر داشتن لوازم و ابزارهای آزمایشگاهی برای هر تکنسین و کارشناس الکترونیک ضروری است و  وجود این ابزارها و وسایل به مقدار زیادی کار مارا دقیق‌تر و حرفه‌ای‌تر و آسان‌تر می‌کند و نداشتن آن‌ها مارا دچار مشکلات فراوانی می‌کند. در این مقاله به مهم‌ترین وسایل و ابزارهای آزمایشگاهی در الکترونیک می‌پردازیم.

 وسایل و ابزارهای آزمایشگاهی در الکترونیک

منبع تغذیه

در مدارهای الکتریکی جهت تأمین ولتاژ موردنیاز مدار از تغذیه dc استفاده می‌شود که این منبع تغذیه به‌صورت ولتاژ و جریان متغیری است که معمولاً مقدار ولتاژ بین ۰ تا ۳۰ ولت و جریان نیز بنا به قدرت منبع تغذیه بین ۰ تا ۳ آمپر متغیر خروجی می‌دهد.

ولت‌متر

در مدارها از ولت‌متر برای اندازه‌گیری ولتاژ استفاده می‌شود. ولت‌متر به‌صورت موازی در مدار قرار می‌گیرد. مولتی متر نیز می‌تواند این کمیت را به ما نشان دهد.

آمپرمتر

در مدارها از آمپرمتر برای اندازه‌گیری جریان استفاده می‌شود. آمپرمتر سری در مدار قرار می‌گیرد. امروزه یک دستگاه مولتی متر می‌تواند هر سه کمیت ولتاژ، جریان و مقاومت را اندازه‌گیری کند.

اهم‌متر

در مدارها از اهم‌متر برای اندازه‌گیری مقاومت استفاده می‌شود. برای این منظور اهم‌متر را به دو سر مقاومت وصل می‌کنند.

مولتی متر

مولتی متر به معنی چند انداز­ه­گیر است و به دستگاه‌هایی اطلاق می‌شود که چند کمیت را می‌توانند اندازه بگیرند. در اغلب آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌ها از وسیله‌ای به نام مولتی متر استفاده می‌شود. این وسیله قادر به اندازه‌گیری کمیت‌هایی مانند ولتاژ، جریان و مقاومت است. امروزه غالباً از مولتی مترهای دیجیتالی که هم فراوان‌تر، ارزان‌تر و مرغوب‌تر و هم دقیق‌تر از مولتی مترهای عقربه‌ای است استفاده می‌شود.

بردبُرد

ازجمله وسایل موردنیاز برای انجام آزمایش‌ها استفاده از صفحات مخصوص یا بردهای آزمایشگاهی است. یکی از بردهای آزمایشگاهی » بردبُرد « است. ساختمان ظاهری بردبُرد دارای سوراخ‌های تعبیه‌شده روی بردبُرد برای نصب قطعات الکترونیکی روی آن است. سوراخ‌های هر ستون به هم اتصال دارند. روی بردبُرد را نشان می‌دهد که در آن اتصال‌های مربوط به سوراخ‌ها نشان داده‌شده است.

LC متر

 امروزه از وسایل دیجیتالی به نام اندوکتانس و ظرفیت خازنی استفاده می‌شود، شکل در برخی از مولتی مترهای دیجیتالی و عقربه‌ای نیز قسمتی برای اندازه‌گیری ظرفیت خازن وجود دارد تصویر یک نمونه از این مولتی مترها را نشان می‌دهد.

باتری

در مدارهای الکتریکی DC از باتری به‌عنوان منابع تغذیه استفاده می‌کنند.

سیگنال ژنراتور

سیگنال ژنراتور، دستگاهی است که قادر است شکل موج‌های مختلف سینوسی را با دامنه‌ها و فرکانس‌های مختلف تولید کند.

فانکشن ژنراتور

 نوعی سیگنال ژنراتور وجود دارد که می‌تواند شکل موج‌هایی مانند مربعی و مثلثی را تولید کند. به این دستگاه فانکشن ژنراتور می‌گویند.

اسیلوسکوپ

وسیله‌ای که در آزمایشگاه برای مشاهده شکل موج به کار می‌رود، اسیلوسکوپ است.

میز آزمایشگاهی

در اختیار داشتن یک میز آزمایشگاهی مناسب برای انجام آزمایش‌ها، سرعت و دقت انجام کار را افزایش می‌دهد.

جعبه‌ابزار

در هر میز آزمایشگاهی لازم است یک سری وسایل مانند، سیم‌چین، انبردست، سیم لخت کن، هویه و سیم لحیم نیز وجود داشته باشد. زیرا در بسیاری از موارد به آن‌ها نیاز دو نمونه جعبه‌ابزار نشان داده‌شده داریم.

  • علی ائلدار جعفریان
  • ۰
  • ۰

شناخت قانون اهم در یک مدار الکترونیکی

شناخت قانون اهم در یک مدار الکترونیکی به رابطه بین مقاومت، شدت‌جریان و اختلاف‌پتانسیل گویند که نخستین بار فیزیکدان آلمانی به نام اهم بیان کرد. به‌عبارت‌دیگر در یک مدار، اگر ولتاژ ثابت باشد، هرقدر مقدار مقاومت بیشتر می‌شود، مقدار جریان عبوری از آن کمتر می‌شود. در مداری که اختلاف‌پتانسیل یک ولت بین دو سر مقاومت یک اهمی برقرار باشد؛ جریانی با شدت یک آمپر از مدار می‌گذرد با دو برابر شدن ولتاژ اختلاف‌پتانسیل و ثابت ماندن مقاومت، شدت‌جریان دو برابر می‌شود، اگر اختلاف‌پتانسیل دو سر مدار را نصف کنیم مقدار جریان نصف می‌شود.بر اساس قانون اهم، مقدار مقاومت نسبت مستقیم با ولتاژ و نسبت معکوس با جریان دارد. در رابطه قانون اهم، مقدار ولتاژ برحسب ولت، جریان برحسب آمپر و مقاومت برحسب اهم است. 

شناخت قانون اهم در یک مدار الکترونیکی

مسیر کاملی را که برای عبور جریان الکتریکی وجود دارد ((مدار الکتریکی)) گویند. هر وسیله ی الکتریکی برای این که بتواند کار و عملی انجام دهد ضروری است تا جریان الکتریکی از یک قطب تولید کنده منبع فرستاده شود و پس از عبور از وسیله مورد نظر و انجام کار به قطب دیگر مولد باز گردد… اجزای اصلی یک مدار الکتریکی ساده عبارت‌اند از :

– منبع تغذیه (باتری – ژنراتور)

– سیم‌های رابط

– مصرف‌کننده (بار)   

مصرف کننده یا بار وسیله ای است که انرژی الکتریکی را به به انرژی دیگری تبدیل می کند. مانند لامپ روشنایی انرژی الکتریکی را به به انرژی روشنایی تبدیل می کند. میزان توانایی انجام کار در مصرف کننده های الکتریکی را برحسب توان آنها می سنجند که در مقاله در زمینه توان در مورد توان الکتریکی بحث شده است که می توانید مطالعه فرمایید. توجه داشته باشید که زمانی دریک مدار جریان برقرار می‌شود که مداربسته باشد و اگر باوجود منبع انرژی در مدار جریان برقرار نباشد می‌گوییم مدارباز است.

  • علی ائلدار جعفریان
  • ۰
  • ۰

بطور کلی هدایت الکتریکی در الکترونیک و شناخت عناصر از نظر هدایت الکتریکی به سه دسته تقسیم بنده می شوند

هدایت الکتریکی در الکترونیک در هادی ها

برخی از مواد مانند مس، آلومینیوم و فلزات دیگر بهراحتی جریان برق را از خود عبور می دهند. به این نوع اجسام هادی می گویند، به طور کلی اجسامی که الکترون آزاد زیادی دارند بهراحتی جریان برق را از خود عبور می دهند. فلزات یک تاسه ظرفیتی که الکترون آزاد زیادی دارند، هادی های بسیار خوبی به شمار می آیند.

هدایت الکتریکی در عایق ها

در هدایت الکتریکی در الکترونیک مقابل هادی ها اجسامی وجود دارند که جریان برق رابه راحتی از خود عبور نمی دهند، به این گونه اجسام عایق می گویند. شیشه، هوا، کائوچو و بعضی از انواع پلاستیک ها عایق هستند. در حقیقت تمامی اجسامی که الکترون آزاد بسیار کمی دارند عایق محسوب می شوند.

هدایت الکتریکی در نیمه هادی ها

موادی مانند ژرمانیوم و سیلیسیوم وجود دارند که هادی یاعایق خوبی نیستند. این مواد ۴ ظرفیتی هستند و نیمه هادی نام دارند. در شرایط عادی، نیمه هادی ها تمایلی به دریافت کردن و یا از دست دادن الکترون ندارند، اما در صورتی که به آنها انرژی داده شود، می توانند الکترون آزاد کنند.



در شرایط عادی در هر اتم تعداد الکترون ها و پروتون ها مساوی است و اتم از نظر بار الکتریکی خنثی است. تعداد پروتون های داخل هسته یک اتم تغییر نم یکند. در واقع خصوصیات اتم، وابسته به تعداد پروتون ها است اما تعداد الکترون ها ممکن است تغییر کند . اگردر اتمی تعداد
الکترون ها از پروتون ها کم تر باشد، اتم بار مثبت دارد و چنان چه تعداد الکترون های اتمی از پروتون های آن بیش تر باشد، اتم بار منفی دارد اگر اتم های یک جسم، الکترون های خود را از دست بدهند یا الکترون زیادی بگیرند، آن جسم باردار خواهد شد. باردار شدن اجسام از چند راه امکان پذیر است:
الف- اصطکاک.
ب- تماس.
ج- القا.

  • علی ائلدار جعفریان